Odesa Expo 2030: павільйони від Zaha Hadid Architects

Інженерне мистецтво

17
Odesa Expo 2030
Odesa Expo 2030

Коли Україна переможе у війні з росією, потрібно буде відновлювати свою інфраструктуру. На підтримку цих зусиль компанія Zaha Hadid Architects (ZHA) оголосила про плани провести глобальну торгову виставку в Одесі. Захід буде зосереджено навколо знімних павільйонів, що живляться від технологій, які можуть повертати надмірну енергію до мережі.

Проект має назву Odesa Expo 2030 і ZHA займається загальним генеральним планом. Він складатиметься з кількох груп павільйонів, які демонструють схильність фірми до футуристичних вигнутих фасадів та великого скління.

Багато роботи пішло і на менш гламурні структурні напрацювання: окрім того, що їх легко демонтувати, будівлі будуть збудовані з використанням перероблених матеріалів та сміття, і вони спроектовані таким чином, щоб їх можна було розмістити на баржах для легкої доставки через Чорне море.

Ще одним важливим напрямом є забезпечення того, щоб корисні матеріали не пропадали даремно в країні, яка гостро потребує бетону та сталі, і які вона може використовувати.

«Індивідуальний підхід до проектування та будівництва національних павільйонів на попередніх виставках часто приводив до значного збільшення витрат і часу на будівництво, а також збільшення кількості вуглецю та зниження гнучкості для будь-якого майбутнього використання», – пояснили в ZHA. Вирішуючи ці питання, Odesa Expo 2030 запропонує країнам-учасницям на вибір комплект деталей для будівництва своїх павільйонів. Ця гнучка модульна система надасть країнам-учасницям безліч різних варіантів проектування свого павільйону з використанням практичних, креативних та зручних для відвідувачів принципів, які дозволяють кожній нації індивідуально переосмислити всеосяжну тему Odesa Expo 2030 через унікальне культурне самовираження своєї країни».

Після закінчення виставки усі створені будівлі павільйонів будуть демонтовані та перевезені для використання по всій Україні як адміністративні будівлі тощо. У конструкцію павільйонів також будуть інтегровані відновлювані джерела енергії, у тому числі сонячні батареї та вітряні турбіни, що забезпечують електроенергією виставку та місцеве населення.

building-tech.org

5/5