Зірки Європи: Palau de la Música Catalana

961

Сьогодні ми на віртуальній мистецькій екскурсії в Барселоні.

Тут знаходиться цікава культурна перлина, зірка Європи – Палац каталонської музики. Каталонською (каталанською) мовою це пишеться так – Palau de la Música Catalana.

Палац побудований архітектором Льюїсом Доменек-і-Монтанером в стилі каталонського модерну, він є єдиним таким залом в Європі з природним освітленням. Був відкритий 9 лютого 1908 року. А в 1997 році був включений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Близько півмільйона людей на рік відвідують вистави, що відбуваються в цьому концертному залі – музичні спектаклі, концерти симфонічної та камерної музики, джазу та каталонської пісні.

Палац створювався з подвійним призначенням: як концертний зал і як домівка для хорового товариства каталонської музики “Каталонський Орфеон” (Orfeó Català), яке з’явилося після Всесвітньої виставки 1888 року, що проходила в Барселоні. Хор культивув автентичну каталонську музику.

Проект будівництва і бюджет були затверджені 31 травня 1904 року, а до кінця року була викуплена земля загальною площею 1350 м², вартість угоди склала 240 тисяч песо. Будівництво велося в основному на пожертви заможних каталонців. Перший камінь був закладений 23 квітня 1905 року, а в лютому 1908 року відбулося відкриття.

Концертна зала вміщає в себе 2200 людей і чудово освітлюється природним світлом.

Стеля має перевернутий купол, таку собі люстру природного освітлення, яка складається з кольорової скляної мозаїки. У центрі купола – мозаїка золотих відтінків, яка нагадує сонце, а навколо використовуються сині відтінки, що нагадують небо.

Стіни, як і стеля, складаються в основному з вітражів з кольорового скла.

В залі багато скульптур, виконаних майстрами початку XX-го століття. Серед них є такі, що зображують політ валькірій з опери Вагнера, бюст Бетховена та скульптури пегасів.

В центрі сцени – прапор Каталонії. Оточують сцену музи – наполовину скульптури, наполовину мозаїка. Над сценою – орган.

Ось вам чудове 3D відео, в якому можна дивитися наліво, направо, вниз, вгору і навіть назад:

А це – короткометражний фільм про палац:

Будь ласка, дивіться фото Палацу каталонської музики і відео про нього, а також беріть участь в конкурсі Зірки Європи | Stars of Europe.

Ну і трохи відповідної музики на сцені палацу:

Конкурси

Зірки Європи | Stars of Europe