Зірки Європи: Elbphilharmonie

564

Не випадково січневий, Шостий сезон конкурсу “Зірки Європи” проводився віртуально* в німецькому місті Гамбург. Перлина північної Німеччини, Ельбська філармонія (Elbphilharmonie) в Гамбурзі була відкрита саме в цьому місяці – 11 січня 2017 року.

Величезна будівля схожа одночасно на корабель і на айсберг, і несе в собі музику.

Висота 26-поверхового будинку складає 110 метрів. Крім великої концертної зали на 2100 місць і малої зали на 550 місць в будівлі є готель на 244 кімнати, 45 квартир, репетиційні приміщення, студії звукозапису, магазини грамплатівок та інструментів, ресторани і бари, підземні паркінги. На восьмому поверсі є оглядовий майданчик, відкритий для вільного відвідування. Сюди можна сходити на екскурсію.

Акустику концертних приміщень проектував один з найвідоміших акустиков світу – Ясухиса Тойота. Він каже: “Якщо Ви, як акустик, зробите так, щоб аудиторія більше не відчувала велику відстань до музики, ви зробите гарну роботу”.

“Візитна картка” філармонії – 1000 вигнутих надрукованих елементів фасаду. Вони перетворюють Ельбфілармонію в величезний кристал, який віддзеркалює кольори неба, води і міста.

Будували цю красу довго, дев’ять років. І витратили на будівництво замість запланованого 241 мільйона євро – 866 мільйонів. Але ж яке ультрасучасне, функціональне культурне диво вийшло! І ще задовго до відкриття квитки до нового концертного комплексу були продані на кілька років вперед.

Старовинний Гамбург завжди був творчим. Вільне портове і торгове місто у 1678 році відкрило перший в світі міський публічний (для всіх людей) оперний театр, побудований на кошти заможних жителів – Театр на Гусячому Ринку, де в 1705 році молодий Георг Фрідріх Гендель поставив свою першу оперу “Альміра”.

Сьогодні в Гамбурзі працюють понад 40 театрів. Щодня відбувається 25-30 вистав. Головний міський оркестр Hamburger Symphoniker весь рік дає симфонічні концерти у філармонії. А також супроводжує спектаклі Staatsoper і міського балету.

Гамбург посідає третє місце після Нью-Йорка і Лондона за кількістю поставлених мюзиклів. Тут, спеціально для “Примари опери” Ендрю Ллойда Уеббера, було побудовано театр “Нова Флора”.

Упродовж одного вечора тут можна побувати на семи-восьми поп- і рок-проектах, двох-трьох джазових, а також почути кілька концертів академічної музики – від аматорських симфонічних оркестрів, камерних і молодіжних напівпрофесійних колективів – до виступів Симфонічного оркестру Радіо Півночі Німеччини і Hamburger Symphoniker.

Дивіться фото Elbphilharmonie і відео про неї, а також беріть участь в конкурсі Зірки Європи | Stars of Europe.

Photo by Chris Lee
The Elbphilharmonie: Hamburg’s new concert hall
Elbphilharmonie Hamburg Concert Hall. A detailed visit

Бетховен в Ельбській філармонії

Elbphilharmonie NDR – Ludwig van Beethoven Sinfonie Nr 9 d Moll op 125, 4 Satz

Конкурс

Зірки Європи | Stars of Europe

__________
*Віртуальне проведення конкурсу в якомусь місці означає тематичну, просвітницьку прив’язку культурної події до цікавого місця культури із розповіддю про це місце.