Багатофункціональне укриття від цунамі

Інженерне мистецтво

15
Point Of Difference
Point Of Difference

Компанія Dreadnort Boats, відома своїми плавзасобами, представила багатофункціональну портативну конструкцію під назвою POD «Point Of Difference». Концепція створювалася в рамках дослідження, в якому дизайнерам було доручено розробити укриття від цунамі, яке можна було б використовувати як човен чи трейлер.

Прототип, що діє, призначений для використання в якості пересувного офісу, виготовлений з 5-міліметрового алюмінію і вікон із загартованого скла товщиною 6 мм. Він має розміри 5,1 х 2,5 х 2,5 м, має площу 9,4 кв. м, максимальну внутрішню висоту 201,5 см та важить 1 тонну.

Dreadnort стверджує, що POD може вмістити до 12 дорослих. Також є місця для зберігання речей під сидіннями та два висувні столи, які можна використовувати як ліжка. Укриття можна перевозити на човновому причепі, а на даху є підйомні вуха, які дозволяють піднімати його краном або вертольотом.

Основний корпус POD встановлюється на висоті до 10 см над землею на чотирьох домкратах, що регулюються по висоті. Пасажири входять та виходять через двосекційні двері типу «крило чайки» з набором складних щаблів.

І хоча укриття, безумовно, може бути підключене до місцевої електромережі, воно оснащене двома сонячними панелями потужністю 150 Вт, які заряджають батарею ємністю 200 Ач. Інвертор потужністю 350 Вт можна використовувати для живлення ноутбука або телевізора, а дві 12-вольтові розетки постійного струму можна використовувати для таких приладів як невеликий холодильник, а також є дві розетки USB для заряджання електронних пристроїв.

building-tech.org

5/5